Blíží se Halloween, je to sice anglosaský lidový svátek, slaví se většinou v anglicky mluvících zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii a na Novém Zélandu, ale čím dál víc se některé prvky objevují i tady. Slaví se 31. října, tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých, z jehož oslav se v Irsku vyvinul. Kořeny svátku sahají až do dob před naším letopočtem, kdy Keltové slavili v tento den konec léta a příchod nového roku.

Děti, především v USA, se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem TRICK or TREAT, volně přeloženo po našem – Koledu nebo vám něco provedu , a koledují o sladkosti. Tradičními znaky Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, zvané jack-o‘-lantern, dále čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci, apod. Typickými barvami jsou černá a oranžová.

A protože jsme dostali krásnou obrovskou dýni, která je byla jako dělaná k vydlabání a vyřezání, tak se letos k Halloweenu připojujeme i my 😉 A 31. října budeme svítit a strašit 🙂

 

 

K vydlabání nám postačily naše ruce a vyřezání pouze jeden velký ostrý kuchyňský nůž 😉 Nepouštěly jsme se do složitého vyřezávání, napoprvé jednodušší motiv stačí, i když mohl být více strašidelný 😉 Další inspirace ohledně pumpkin carving neboli vyřezávání dýni najdete ještě na konci článku.

Nejdříve jsme odřízly vršek dýně se stopkou, kterou tam určitě nechte na ozdobu 😉 Pak jsme vydlabaly dýni, nechaly si i některá semínka na přístí rok a pak jednoduše vyřezaly oči, nos a pořádnou pusu se zubama. Šlo to docela lehce, až jsem se divila. Do pusy jsme dýni strčily jednu malou kamarádku, aby pouštěla více hrůzy 🙂

 

 

K dýním, jež svátek duchů symbolizují, se váže stará irská legenda o opileckém pobudovi Jackovi. Já ji neznala, tak třeba si take rádi počtete 😉

LEGENDA

O Halloweenu byl Jack tak opilý, že jeho duše začala opouštět tělo. Na to už čekal ďábel, který si pro něj přišel. Jack ho požádal, aby mu povolil poslední drink.

Na ten ale Jack neměl peníze, a proto ďáblovi navrhl, zda by se nepřeměnil v minci, Jack by s ní zaplatil a ďábel by se zase proměnil zpět. Jack však minci ihned popadl a mazaně ji schoval do peněženky, čímž démona uvěznil.

Poté si vynutil, že ďábla pustí, když mu dá rok svobody. Po roce se čert pochopitelně vrátil. Tentokrát ho Jack přelstil nalákáním na lahodná jablka. Jakmile byl ďábel na jabloni, filuta Jack nožem vyryl do kmene stromu kříž, a ďábel tak nemohl dolů. Jack mu nabídl pomoc, pokud mu ďábel slíbí, že ho nikdy nevezme do pekla.

Když se pak Jack jednoho dne upil k smrti, v nebi ho nechtěli, protože měl na bedrech příliš mnoho hříchů, a slib od ďábla mu zase zaručoval, že do pekla také nemůže.

Od té doby Jackova duše bloudí po světě a temnotu si ozařuje žhavým uhlíkem, který mu ďábel věnoval. Aby uhlík vydržel déle, vložil ho Jack do vydlabané řepy. Lidé proto dnes o Halloweenu dávají na okenní římsy vyřezanou dýni (místo řepy) se svíčkou, neboť věří, že si Jack vezme na cestu ono světýlko a je za to na oplátku ochrání.

A tady ještě pár slíbených nápadů, jak vyřezat originálně dýni …

1


6

zdroj: vše Pinterest

Zůstaňte nám věrní a tvořte s námi 😉