Jako obvykle přicházíme s nápadem, jak zpracovat nepotřebný, starý, odpadový materiál a ještě ho použít k něčemu smysluplnému.

Tentokrát to bude něco pro malé hudebníky, klavíristy, a to klaviatura z překližky. Ale k její výrobě můžete použít klidně i kus starého prkna nebo třeba i kartonový papír, ten najdeme doma určitě všichni.

Pokud máte doma malého hudebního nadšence, který by se rád naučil názvy tónů a uměl poznat, kde na klaviatuře leží, tak se nechte inspirovat. Takováhle podomácku vyrobená klaviatura se vám bude hodit třeba o prázdninách, pokud cestujete a nebudete mít doma možnost si se svými malými pianisty zahrát na skutečný klavír. Perfektně si s dětmi procvičíte orientaci na klaviatuře a ještě u vyrábění zažijete spoustu zábavy. 🙂

DIY klaviatura

Klaviatura z překližky

Co potřebujete:

kus překližky (my máme obdélník cca 28 x 10,5 cm), bílou barvu (používám akrylovou), nůžky, lepidlo, pravítko, permanentní popisovač, černý filc, menší ploché kamínky (7 ks)

Jak na to:

Překližku nebo materiál, který používáte, nabarvěte bílou barvou, nechte zaschnout. Pak vyznačte permanentním popisovačem klávesy, cca 2 cm široké. Z filcu nebo jiného černého materiálu ( gumy, pěnovky apod.) vystřihněte příslušný počet obdélníků ( my jich máme 10) cca 1 x 6 cm velké.

Pro zvětšení klikněte na obrázek

Nalepte je na překližku, tak jak skutečně leží na klaviatuře. Na kamínky napište permanentním popisovačem názvy tónů (c, d, e, f, g, a, h). Můžete názvy tónů na kamínky napsat i různými barvami, aby měl každý tón svou jedinečnou barvu.

Jak využít:

  • vyrobená klaviatura pomůže zlepšit orientaci vašich dětí v jednotlivých klávesách, upevní poznávání tónů
  • děti mohou předstírat hru na klavír
  • umísťují kamínky s názvy tónů na příslušné klávesy
  • ukazují prstíky na klávesy podle vašeho zadání – nebojte se zadávat tóny i na přeskáčku!
  • můžete si společně zasoutěžit, zadejte si vzájemně 3-5 tónů, které budete pomocí kamínků určovat, schválně, komu se podaří umístit kamínky správně a rychleji! 🙂
  • prohlédněte si pro inspiraci náš nápad, jak pokládat kamínky na klaviaturu tak, aby vytvořily začátek některé lidové písničky, kterou si pak můžete s dětmi společně zazpívat!

Nápad pro vás! Položte na klaviaturu kamínky podle začátečních tónů písničky (v obrázku níže napsáno barevnými písmenky) a pak si písničku společně zazpívejte.

Pro zvětšení klikněte na obrázek

Kočka leze dolů

Halí belí

Ovčáci, čtveráci

Vyletěla holubička

V zahrádce na hrušce

 

Hezké tvoření, učení tónů a mnoho zábavy s hudbou! 😉

Máte zájem o další tvořivé nápady? Pokračujte tady >>>

Chcete se nechat inspirovat ohledně hraní na klavír? Pokračujte tady >>>

 

Článek jsem pro vás připravila ve spolupráci s Evou Suchánkovou.

já oříznutá

Eva Suchánková je učitelka hry na klavír, která se věnuje výuce dětí i dospělých a záleží jí na tom, aby se její žáci naučili dobře hrát, a aby je to bavilo. Je autorkou úspěšného eBooku Pohádkově snadné čtení not pro malé klavíristy a celé řady dalších praktických eBooků o hraní na klavír, které si od ní můžete stáhnout zdarma. Mezi nejčtenější patří eBook Jak motivovat děti ke cvičení na klavír a nezbláznit se. 🙂 Více o Evě se můžete dočíst ZDE >>